CCTV SİSTEMİ TANITIM

Günümüzde kamera sistemi diyer tabir ettiğimiz sistemlerin diyer bir adı da CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemidir.)Kapalı devre Televizyon sisteminden farklı yanı bir merkezden açık ve geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine Lokal bir alan içinde görüntü izleme sistemlerinin genel ismidir. Bu metin genel olarak CCTV ekiplarının nelerden bir araya gelip oluştuğu ve kullanım yerleri hakkında bilgi verecektir .

Kamera Sistemleri

cctv kamera sistemleri

Kamera Sistemleri

CCTV UYGULAMA ALANLARI

CCTV en geniş bilinen şekliyle Banka,fabrika,mağaza,hastane, kamu kurumlarında kullanılır.Fakat uygulama alanına bir sınırlama getirmek Doğru olmayabilir. Her işletme ve mesken de bu uygulamayla karşılaşmak mümkündür
Aşağıda belli başlı uygulama alanlarını bulacaksınız

* Köprü,yol ve kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek
* Kötü niyetli kişilerin tespit
* Çok yüksek caydırıcı özelliği
* Çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme
* Yöneticilerin bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını izleyebilmesi denetleyebilmesi sağlar
* Konferans salonları, tiyatro, stadyum gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlar
* Otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak.
* Hayvanat bahçesi, yüzme havuzu, oyun parklardaki kazalara ve tedbirsiz davranışların önlenmesi
* Gece /Karanlıkta insan gözünün görmediği yerlerde Infrared aydınlatma sayesinde görüntüleme sağlamak
* Fabrikalarda üretim hattında ürün kalitesini kontrol etmek
* Kanalizasyon Görüntüleme İşi
* Şehir Merkezi Dış ortam güvenliğin sağlanması
* Yazlık veya dönemlik kullanılan konutların uzaktan izleme ve kontrolü
* Anaokulu evde çocuk bakıcıların kontrol ve izlenmesi
* Kayıt ve izlemenin yapıldığının bilinmemesi istenilen yerlerde gizli kamera casus kamera uygulamaları
* Petrol Boru Hatları, Elektrik iletim şebekleri gibi kritik şebekelerin güvenliği ve durumunun izlenmesi

Teknolojide ki son gelişmeler CCTV sistemlerini de etkilemiş,görüntüleme sistemleri güvenlik, koruma ve yönetimsel uygulamaların vaz geçilmez parçası olmuştur.Özellikle dijital sistemlerin devreye girmesiyle birlikte bina,tesis ve kurumların güvenlik organizasyonlarının yanı sıra,çalışanların izlenmesi,kanıtların toplanması, fabrikalarda üretimin,mağazalarda , bankalarda hırsızların takibi ve müşteri ilişkilerinde CCTV sistemlerinden yoğun olarak yararlanılmaktadır.Yine teknolojik gelişmelere paralel olarak pek çok kurum ziyaretçilerin ve çalışanların kimliğini tespit etmek, tehlikeli çalışma bölgelerini izlemek, hırsızlığa karşı korunmak,şüpheli şahısları ve plakalı araçları tespit etmek bina,park, alanlarında,havaalanlarında güvenliği sağlamak için CCTV sistemleri kullanmaktadır.

 

Video Motion Ünitesi :
Bazı Multiplexerler modellerinde bulunan hareket dedektörü özelliğinin gelişmiş şeklidir.CCTV Sistemlerinde hareket algılamanın ( video motion ) amacı, yüksek güvenlik gerektiren yerlerde sürekli olarak hareket varlığının izlenmesidir. Bu işlem bir güvenlik görevlisi tarafından yapılamaz, çünkü bir insan bir CCTV veya PC monitörüne en fazla 20-30 dakika sürekli olarak dikkatinin verebilir. Bu süre sonunda dikkati giderek azalır ve bazı olayları kaçırmaya başlar. CCTV sistemi kurulan bölgede 24 saat hareket izlenmek isteniyorsa hareket algılama sistemine ihtiyaç vardır. Hareket algılama sistemlerinin dahili veya harici modelleri olabilir. Harici modeller gece ve gündüz çalışmak üzere tasarlanmıştır. Tek kanallı 4 kanallı 8 kanallı vs. gibi kompakt modeller olduğu gibi modüler olarak genişleyebilen modeller de vardır. Ekran üzerinde hareket algılaması istenen bölgeler kullanıcı tarafından belirlenir. Bu belirleme sistemde bulunan belirli algılama noktalarının ekranda hareket algılaması yapılmak istenen yere kaydırılması veya ekranın istenen yerine mouse yardımıyla çok sayıda (bu sayı birkaç bin olabilir ) piksel ekleyip çıkarma şeklinde yapılabilir. Eklenen piksellerin hassasiyeti değiştirilebilir. Sadece istenen hızda cisimlerin algılaması yapılabileceği gibi istenen boyutta nesnelerin algılanması da isteniyorsa perspektif özeli kullanılabilir, böylece kedi gibi küçük hayvanların yanlış alarm vermesinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca bazı sistemlerde sadece istenen yöndeki bir hareketin algılanması (sadece yatay hareket veya sadece dikey hareket) yapılabilir. Bazı sistemler de bulunduğu bölgedeki bitki hareketlerini öğrenerek bu hareketleri insan hareketlerinden ayırabilir ve yanlış alarmın önüne geçilmiş olur. Hareket algılaması yapıldığında sistem operatörü sesli olarak uyarabilir, hareket yokken ekran karartılıp sadece hareket olduğunda ekrana görüntü verilebilir. Hareket algılanan cisim bir kare içine alınarak hareket ettikçe rotası çizilerek operatöre gösterilebilir. Video alarm sistemleri tetiklenebilir, genellikle birden fazla monitör çıkışı bulunur. Bilgisayardan kontrol edilen modeller de vardır.

CCTV Kameralar :
Kameraların kullanım amacı çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevrilerek direk veya endirek (anahtarlama üniteleri üzerinden) olarak monitöre aktarmaktır. Siyah-beyaz ve renkli olmak üzere iki kategoriye ayrılan kameraların, kullanım amaçlarına göre de bir çok tipi bulunmaktadır.

Kamera Muhafazaları :
Dış ortama yerleştirilecek kameraların, hava koşullarından etkilenmemesi için muhakkak muhafaza içine yerleştirilmesi gerekir. Muhafazalar, kullanıldıkları yerin özelliklerine bağlı olarak ısıtıcılı ve fanlı olarak seçilebilir, böylelikle kamera aşırı soğuk ve sıcaktan etkilenmeden çalışmasını sürdürür. Kameraların normal çalışma sıcaklığı genellikle +50 o C ile 0 o C arasındadır.

Tarama Ünitesi (pan-tilt) :
Pan-Tilt tarama ünitesi, uzaktan kontrol ünitesine bağlanarak kameranın istenilen noktaya yönlendirilmesini sağlar. Ayrıca cihaz otomatik olarak (önceden belirlenen tarama açısında) sürekli yatay(sağa-sola) ve dikey(yukarı-aşağı) tarama yapabilir.

Kamera Ayakları :
Kameraların, tarama ünitelerinin ve muhafazaların duvara ya da tavana montajları için özel ayaklar kullanılır, bu ayakların (tarama ünitesi ayağı hariç) tümü monte edilecek kamerayı istenilen görüş pozisyonuna ayarlanmasını sağlayacak, hareketli mafsallara sahiptirler.

Lensler :
Görüntülerin sensörler üzerine düşmesini sağlayan optik aygıtlardır. Lensler kullanılacakları kameraların ve çevrenin özelliklerine göre seçilirler.Lenslerin formatları 1/3”, 1/2”, 2/3” veya 1” olabilir. Bir lensin bir kamerada kullanılabilmesi için formatının kameraya eşit veya büyük olması gerekir. 1/2” formatındaki bir lens, 1/2” ve 1/3” bir kamerada kullanılabilir, ama 1/3” formatındaki bir lens sadece 1/3” bir kamerada kullanılabilir. Lensler bağlantı şekline göre C-MOUNT ,CS-MOUNT şeklinde adlandırılırlar.

Lensler odak uzaklıklarına göre dört gruba ayrılır:
> Sabit odak uzaklıklı lensler
> Değişken odak uzaklıklı (varifocal) lensler (3.5-8mm arasında 5.5-33 mm arasında vs.)
> Manuel zoom lensler odak uzaklıkları geniş bir aralıkta değişebilir. (6-36mm, 6:1 gibi)
> Motorlu zoom lensler, manuel zoom lenslerle prensipte aynıdır ama oda uzaklığını değiştirmek için lensin içindeki motor kullanılır.
Çevredeki ışık şartlarına göre lensin iris kontrolü önem kazanır. İnsan gözünde iris ortamdaki ışık miktarı arttıkça göze gelen ışığı normal seviyede tutmak için kısılır, azaldıkça daha fazla ışık almak için açılır. Lenslerdeki irisin çalışma prensibi de aynıdır.


This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola